Nørregade 7D, 7400 Herning
+45 51 16 89 95
CVR-nr: 32978665

○ Museet som Muse ○

Projektperiode: 2020

Samarbejdspartnere: Fermaten og Museum Midtjylland

Støttet af: Region Midt- og Vestjylland og Herning Kommune

Museet som Muse

Elektronisk musik og romantik på Herningsholm Museum

Hvad sker der, når en ung komponist får eksklusiv adgang til et ellers lukket museum i flere dage ad gangen? Når han får en unik mulighed for at opholde sig helt alene mellem alle Blichers originale genstande i en gammel, autentisk herregård, der var med til at lægge grunden til den midtjyske tekstilindustri, som vi kender den i dag?

I et helt nyt samarbejde mellem musikeren Andreas Stent Lundby, Museum Midtjylland, Fermaten og Swinging Europe var fokus på at tænke ud af boksen i maj-måned 2020. En uge i maj byttede Andreas Stent Lundby, med kunstnernavnet STENT, nemlig sit lydstudie i København ud med Herningsholm Museums historiske rammer. Samarbejdet opstod som en tværinstitutionel satsning, hvor kunst, kultur og inspiration smeltede sammen – og museet blev en muse for den musiske proces.

“Lige nu er alle vores museer lukkede. Og selvom vi virkeligt savner vores gæster, så giver det jo også nogle unikke muligheder for at afprøve nye veje. Derfor er vi ekstremt glade for, at det her samarbejde med Swinging Europe, Fermaten og musiker Andreas Stent Lundby er kommet op at stå. Netop fordi det tænker museet ind i en helt ny ramme, hvor musik, rum og historie får lov til at indgå i en ny form for synergi – og også får mulighed for at nå et nyt publikum. Og helt ærligt: hvem vil ikke gerne sidde og komponere mellem selveste Blichers ting?”

– Laura Liv Weikop, Museumsdirektør 

For selvom corona-krisen har lukket Danmark ned ad flere omgange, og museerne står tomme et stykke tid endnu, kan der heldigvis godt opstå nye muligheder for uprøvede samarbejder, hvor musikken og historien går i symbiose og skaber helt nye relationer.

Her blev museet et refugie for en up-coming sangskriver – og de gængse rammer for inspiration blev rykket ved og skabte nye musiske værker. Projektet trak derfor også tråde tilbage til den herningensiske historie og DNA, hvor skjortefabrikanten Aage Damgaard i 50’erne inviterede Poul Gadegaard til at udsmykke Angli-fabrikken og senere i 1960’erne inviterede kunstneren Piero Manzoni op for at arbejde i Herning.

 

“Jeg er begejstret for denne mulighed, jeg er begejstret for at teste nye rammer for min kreativitet og ikke mindst er jeg begejstret for at kunne gøre det på så et unikt sted, som et museum. Derfor tøvede jeg ikke et sekund med at takke ja til tilbuddet om at forsøge at kreere min musik på Herningsholm, hvor jeg kan sidde i en historisk bygning og gå i ét med kunsten.”

– Andreas Stent Lundby, Musiker

Projektet kørte fra d. 19-22. maj, og blev undervejs dokumenteret af bl.a. musikeren selv, Andreas Stent Lundby, i form af videodagbøger, som blev gjort tilgængelige på både Museum Midtjyllands, Fermaten og Swinging Europes sociale medier. Kulminationen på samarbejdet bliver en live koncert på Herningsholm Museum i 2021, så snart det er muligt.


TVMidtVest - Nyhedsudsendelse 22. maj 2020