Nørregade 7D, 7400 Herning
+45 9628 8675
CVR-nr: 32978665

○ Moorjazz Festival ○

Projektperiode: 2019 – 2021

Samarbejdspartnere: HH Herning, Foreningen Moor Jazz og Fermaten

Moorjazz Festival

En årligt tilbagevendende jazzfestival i Herning - se frem til november 2021!

Igennem flere år har det været en drøm at lave en jazzfestival i Herning. Idéen udspringer fra jazzkoncerterne, der siden 2002 har været afholdt på Fermaten i et samarbejde mellem foreningen Moor Jazz og Fermaten. Igennem en årrække er ambitionerne omkring jazzkoncerterne vokset og har betydet, at Fermaten siden 2012 har præsenteret internationale jazznavne fra allerøverste hylde. Maceo Parker, Snarky Puppy, Mezzoforte, Ed Motta, Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox og Cory Henry er blandt de optrædende, som har fyldt og sat Fermaten på landkortet med international jazz.

Som resultat blev næste skridt at lave en årligt tilbagevende international jazzfestival i Herning, som ville forsætte med at fremhæve Herning som et sted at rejse til efter store jazzoplevelser. Ambitionen har været at rykke ind i samme klasse som jazzfestivalerne Tampere Jazz Happening i Finland, Umeå Jazzfestival i Sverige og London Jazz Festival, der er internationale og anerkendte jazzfestivaler placeret i byer.

I samarbejde mellem Moor Jazz, Fermaten og Swinging Europe blev Hernings første helt egen jazzfestival skabt og afviklet i 2019 – MOORJAZZ Festival så dagens lys til jazzede toner.

MOORJAZZ Festival 2020

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MOORJAZZ Festival 2020 - Mere nødvendig end nogensinde før

Festivaler var i 2020 en truet art og et væsen, man skulle kigge længe efter for at finde. Men i Herning formåede arrangørerne af MOORJAZZ Festival at gennemføre festivalen, som skulle vise sig at være tiltrængt, nødvendig og opløftende i en helt særlig grad.

MOORJAZZ Festival blev i 2020 afholdt under andre omstændigheder end normalt. Udover at gæsterne 2020 blev opfordret til at holde afstand i stedet for at opsøge nærhed, blev koncerterne, som normalt afholdes på HHHerning, fordelt på flere scener og dage. MOORJAZZ Festival præsenterede således en smeltedigel af forskellige jazzgenrer fremført på et udvalg af Hernings smukkeste og mest stemningsfulde lokationer.

Lokale unge åbnede festivalen

Den unge trio, Kosmos, stillede op med en genganger fra sidste års kuld af talenter på MOORJAZZ Festival, trommeslageren Gustav Hagelskjær, der siden er begyndt på konservatoriet i Aarhus. Trioen, som stod for åbningskoncerten på Herning Bibliotekerne torsdag den 29. oktober, spillede smuk, melodisk og nordisk inspireret jazz. Fredag aften stod tre bands foran et yngre, begejstret og indlevende publikum på Fermatens store scene til oktober-udgaven af konceptet Frekvens. Bandet Caleido spillede deres første koncert i Jylland og tog meget glade hjem til Sjælland efter en varm modtagelse. Kosmos gentog deres succes fra åbningskoncerten og skruede op for intensiteten, og aftenen blev afsluttet med det erfarne band, Girls In Airports, som leverede et brag af en koncert.

Museer og gymnasiet lagde scene til jazz

Både søndag den 1. november og torsdag den 5. november fik publikum lov til at høre jazz i smukke og helt specielle omgivelser. Søndag leverede et af de største talenter på den danske musikscene, Ginne Marker, en solokoncert med nerve, nærvær og sjæl på HEART. Torsdag fik trioen Hvalfugl luft under vingerne i Carl Henning Pedersen og Else Alfelts Museums smukke prismesal. Her gik den melodiske og nordisk klingende jazz direkte ind i de fremmødte publikumshjerter. Fredag den 6. fik eleverne fra musikklasserne på Herning Gymnasium en fest midt på dagen, da afrojazzbandet The KutiMangoes. Stemningen, elevernes store begejstring og den lange efterfølgende klapsalve med tilhørende tramp i gulvet kunne tyde på, at de studerende mere end nogensinde før havde brug for, at musikken mødte dem i deres hverdag.

Tre koncerter på Fermaten

Festivalen fortsatte fredag den 6. november på Fermaten, hvor et af de største danske jazznavne de seneste år bød publikum indenfor til en stemningsfyldt aften. Med deres unikke blanding af jazz og reggae skabte duoen Bremer/McCoy samhørighed mellem bas, klaver og smukke melodier. Lørdag eftermiddag blev Billie Holidays sange serveret med nærvær af Kira Skov, der fik opbakning af et swingende jazzband. Det blev således en rørende eftermiddag på Fermaten. Lørdag aften smeltede publikum og band sammen i fælles begejstring over Hammmondjazzen, da Ibrahim Electric fik den siddende fest til at eksplodere. Klapsalver og fede soli fra musikerne afløste hinanden, og alt gik op i en højere enhed.

På den solbeskinnede eftermiddag søndag den 8. november lukkede MOORJAZZ Festival 2020 ned med et musikalsk møde mellem et pigekor og en jazzet, undersøgende duo, der fandt nye veje i musikken. Gustaf Ljunggren og Emil de Waal havde inviteret MidtVest Pigekor i Gullestrup Kirke, hvor MOORJAZZ Festival sagde et højtideligt på gensyn til festivalens gæster. Festivalen fortsætter nemlig i 2021, hvor arrangørerne allerede nu er i gang med at planlægge efterfølgeren til årets succes. Festivalen blev d. 2. december afsluttet på Fermaten med en koncert efter en jazzcamp, hvor piger i alderen 10-15 var blevet undervist i jazz og improvisation.

MOORJAZZ Festival 2020 blev et jazzet øjebliksbillede af en mærkværdig tid, hvor især kulturen har været prøvet af, og hvis man spørger publikum, arrangører og artister, var 2020-versionen af festivalen mere nødvendig end nogensinde før.

MOORJAZZ FESTIVAL 2020

 • Niels Overgaard MOORJAZZ Festival 2020 – Hvad kan vi forvente? 22. oktober kl. 19.00 /Herning Bibliotekerne og d. 30. oktober – kl. 11.00 – 14.00 i DESIGNHUB-shoppen
 • Kosmos /29. oktober kl. 16:00 – Herning Bibliotekern
 • Frekvens præsenterer: Caleido, Kosmos og Girls In Airports / 29. oktober kl. 20:00 – Scene7
 • Ginne Marker /1. november kl. 15:00 – HEART- Herning Museum of Contemporary Art
 • Hvalfugl / 5. november kl. 17:00 – Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum
 • Bremer & McCoy /6. november kl. 09:00 – 09:45 – Vildbjergskole/ kl. 12:30 – 13:15 – Lundgårdskole/kl. 21:00 – Fermaten
 • The KutiMangoes /6. november kl. 11:00 – Herning Gymnasium
 • Kira Skov /7. november kl. 15:00 – Fermaten
 • Ibrahim Electric /7. november kl. 20:00 – Fermaten
 • Gustav Ljunggren/Emil de Wall + Midtvest PigeKor /8. november kl. 15:00 – Gullestrup Kirke

MOORJAZZ Festival 2019

November 2019 - Første Festival

Den første internationale jazzfestival blev afholdt d. 9. november 2019. Lokaliteten for festivalen i 2019 blev den nu fredede Herning Højskole. Bygningerne er unikke med smukke kunstneriske rum og to scener (Sekskanten og Foredragssalen), der tilsammen skabte en unik ramme om en indendørs jazzfestival, hvor der både var plads til publikum og kunstnere. Koncerterne blev suppleret med in-between arrangementer i form af masterclasses, workshops, artist talks, DJ, pladesalg, værter fra P8 Jazz mm. og andre givende indslag. De mindre rum på Højskolen blev eksempelvis anvendt til at skabe unikke intimkoncerter, som eks. PLAY!GROUND LIVE i pejsestuen, penthouse solo-koncerter i kunstnerlejligheden på 14. sal.


MOORJAZZ FESTIVAL 2019

 • Mezzoforte
 • Espen Eriksen Trio feat. Andy Sheppard
 • Kalaha
 • Abekejser
 • Jamieson Ross
 • Karmen Roivassep Quartet
 • Bo Stief – Fremtidsdrømme
 • Marie Dybbroe
 • The MoSaIC Project
 • PLAY!GROUND LIVE 2019
 • Jazzen på Genvisit