Nørregade 7D, 7400 Herning
+45 51 16 89 95
CVR-nr: 32978665

○ En Symfoni til Herning ○

Projektperiode: 2021

Samarbejdspartnere: Ensemble Lydenskab

Støttet af: Region Midtjylland, Herning Kommune, Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening, Det Obelske Fond, Litteraturpuljen – Statens Kunstfond, Helle Mau Jensens & Døtres Almennyttige Fond, Den Jyske Kunstfond, Knud Højgaards Fond, William Demant og Augustinus Fonden

En Symfoni til Herning

Herning fik sin egen symfoni

Den 2. oktober kl. 15.00 fik Herning sin egen symfoni, når En Symfoni til Herning opførtes i Sekskanten i Højhuset (det tidl. Herning Højskole) af det klassiske ensemble Lydenskab. Musikken komponeres af Gorm Askjær, tekster af forfatter Claus Handberg og scenografi af Ard Jongsma. En Symfoni til Herning er skabt ud fra møder med 170 mennesker fra Herning. I disse uger indsamler de medvirkende fortællinger om livet i Herning i møder med folk fra foreninger, skoler, idrætsliv, ældre med minder, unge med digterdrømme, mennesker med visioner, folk med iværksætterånd, gamle sypiger, skolebørn, lokalarkivs-entusiaster, museumsfolk, der graver dybt og produktionsvirksomheder.

Projektet blev skabt i et samarbejde mellem DSI Swinging Europe og Ensemblet Lydenskab. Symfonien, med de mange tilgange til Herning, varer ca. 60 minutter og indeholdt gennemkomponeret klassisk musik, lydspor, tekster, speaks og scenografiske film. Symfonierne blev tilegnet Herning, samt de personer og begivenheder, der er en del af byen.

“Jeg synes, det er vanvittig spændende, at møde forskellige folk og høre deres og byens historier i forbindelse med projektet En Symfoni Til Herning. Det er en udfordring at omsætte de konkrete historier og inspirationer til musik, så jeg leder hele tiden efter indtryk, der enten har musik i sig eller som kan oversættes til en musikalsk idé. Jeg lader mig også påvirke af de andre involverede kunstnere og glæder mig til at lade det hele gå op i en højere enhed til koncerten d. 2. oktober,” siger Gorm Askjær, der er komponist i projektet.

Projektet blev en del af det regionale projekt En Symfoni til et Sted, hvor der skabes symfonier til fem forskellige steder i Midtjylland. Næste år samles uddrag fra hver symfoni i Musikhuset Aarhus. Her skal man sætte kryds i kalenderen den 4. september 2022.

Thea Vesti Pedersen fra ensemblet Lydenskab fortæller:

“Det har været virkelig spændende at opleve Hernings fortællinger. Nu har vi efterhånden arbejdet i en lang række byer, – men Herning er helt sin egen. Ofte oplever vi at mennesker i de byer vi arbejder i, har meget forskellige fortællinger om, hvordan byen er, og at der også kan være opdelinger i “os og dem” i selv de mindste byer. Her er Herning helt særlig. Folk kalder Herning for en ny by. Der er en form for nybyggerånd og en enighed om byens fortælling. Der er drivkraft og initiativ og en stor stolthed over det, som byen formår. Der er også små fortællinger om folk, der ikke helt passer ind. Vi forsøger at give stemme til det hele i En Symfoni til Herning, – og vi håber publikum fra Herning vil kunne genkende noget af sig selv og byens liv i symfonien.”

Sideløbende udvikles en hjemmeside, hvor en bearbejdet udgave af symfonien kan opleves for eftertiden.

Lydenskab er et internationalt ensemble med base i Aarhus, der formidler den klassiske musik i nye rammer, bryder koncertsalen op og skaber anderledes musikalske oplevelser for publikum, musikere og samarbejdspartnere. Igennem de seneste år har de skabt et tæt samarbejde med komponist Gorm Askjær om disse borgerinddragende symfonier.

”Til daglig arbejder kulturorganisationen Swinging Europe med både, lokale, nationale og europæiske kulturprojekter. En symfoni til Herning har været et af de meget intense projekter, der har fået os alle langt ”ind under huden” på mange mennesker i vores egen kommune. Alle de møder, vi har haft med 170 mennesker fra helt forskellige miljøer i Herning og omegn giver et fantastisk grundlag for at skabe denne symfoni, der vil indeholde gennemkomponeret klassisk musik, lydspor, tekster, speaks, og scenografiske film udført i den spektakulære Sekskanten i HHHerning,” kommenterer Project Manager, Steen Mikkelsen fra Swinging Europe.