○ Connect ○
Projektperiode: 2021 – 2022
Samarbejdspartnere: KONTRAST Herning og Fermaten
Støttet af: Kulturelt Samråd Herning og Herning Kommune
Connect
I samarbejde med rytmisk musikkonsulent Martin Damgaard, har Swinging Europe kigget ind i det musikalske vækstlagsmiljø i Herning, og fundet at der er et hul ift. udviklingen af, og vækstmulighederne for den elektroniske musik:
Den elektroniske musik er oftest en genre, man sidder alene med, og den viden man skal tilegne sig for at udvikle sig og tillære sig brugbare kompetencer indenfor feltet vil oftest komme fra YouTube og lignende platforme, hvilket er et problem de unge musikere selv italesætter: ”Hvor går man hen for at have et fællesskab om sin musik, og søge sparring/viden?”
I det lokale herningensiske projekt Connect forener vi opgradering af udvalgte talenters kunnen og inspiration og søsætter et ”giv-det-videre” netværk som i første omgang er faciliteret af de udvalgte engagerede deltagere i Connect, som underbygger nye herningensiske talenter indenfor elektronisk musik, samt at offentligheden kan få indsigt i up-and-coming lokale musikere indenfor electronica-genren. Projektet baserer sig på 8 kompetenceudviklende workshops til at skabe springbrættet for at de 10 Connect-musikere kan lære fra sig i 8 netværksaftener, hvor offentligheden inviteres ind til at selv at afprøve kræfter med at komponere deres egen elektronisk musik med vejledning fra de unge Connect-musikere. Ligeledes vil der som resultat af de givende workshops og netværksaftener produceres ny elektronisk musik, som vil blive præsenteret i form af en gratis koncert, som afslutningsevent.
Der udarbejdes og udsendes et open call via relevante lokale herningensiske musikbaserede platforme. Fra ansøgninger udvælges 10 lokale deltagere blandt unge elektroniske musikere i alderen 16 – 25. For at blive udvalgt, skal musikerne sende materiale ind som bliver lyttet igennem og som udvælges af et panel bestående af Martin Damgaard, Cüneyt Pala og Rikke Andersen fra Fermaten.
De 10 lokale deltagere bliver efterfølgende en del af 8 inspirationsworkshops, som skal tjene til inspiration for fremtidigt arbejde indenfor musikkens verden, og herved indsigt i andres metoder og overvejelser. På den måde får vi skabt et netværk blandt de 10 musikalske deltagere, hvor de efterfølgende vil være tovholdere ift. at få etableret et endnu større og selvkørende musikernetværk, i form af 8 efterfølgende Connection-fyraftensnetværksmøder, som får mulighed for at fundere sig efter forløbets afslutning.
Udover de 8 workshops og de åbne 8 netværksaftener for alle interesserede, vil der som afslutning på projektet blive lavet en koncert med eksempler på deres musikalske arbejde, enten på Scene 7 eller Fermaten. De 8 inspirationsworkshops skaber direkte fundament for at de 10 Connect-musikere kan opbygge viden, erhverve sig brugbar erfaring og kompetencer for dermed at kunne facilitere netværksaftenerne og inddrage et offentligt publikum igennem musikken som samlingspunkt til at få indsigt i den elektroniske musik igennem ung-til-ung og i lige så høj grad ung-til-ældre vidensdeling, da de 8 events er åbne for alle, ligegyldig alder.
Ydermere vil deltagerne også blive inviteret med til at kuratere og afvikle en elektronisk festival, som Fermaten er hovedarrangør af.
Connection – 8 netværksaftener:
Imellem de 8 workshops afvikles 8 kreativt arbejdsfunderede og åbne Connection-netværksaftener for alle interesserede unge i lokalområdet. Det er tanken at de 10 udvalgte Connect-deltagere tropper op med deres lap tops og gear og stiller sig til rådighed for andre interesserede, og på den måde få skabt et miljø, hvor man kan komme og sidde og arbejde sammen, søge sparring og få andres øjne og ører på sit musikalske projekt, og måske endda finde partnere til fremtidige collab sessions og udgivelser. På denne måde skabes der et fællesskab omkring det at arbejde med elektronisk musik, uden det er en formel læringssituation. Måske kan en af deltagerne fra Connect hjælpe med et skub, måske er det en anden Connection-bruger som har løsningen eller idéen, eller måske må man ty til YouTube – men det hele foregår i et skabende og kreativt inkluderende ung-til-ungt fysisk fællesskab. De offentligt tilgængelige netværksaftener vil henvende sig til alle interesserede og baserer sig på de foregående workshops, som iklæder musikerne til at kunne række ud til den herningensiske offentlighed, når elektronisk musik sættes på dagsordenen.
Disse netværksaftener faciliteres selv af Connect-deltagerne i samarbejde med projektleder Cüneyt Pala fra Swinging Europe, og skal finde sted på en lokation som de unge anser som ”deres”. Det kunne f.eks. være Scene 7 eller Kontrast. Det skal afsøges om RMH eller Kontrast kunne have lyst til at være ”vært” ved de aftener – også efter at selve Connect-forløbet, så der er garanteret en form for forankring og en fortsat genkendelig forbindelse. Det vigtige er, at der er et fysisk miljø, hvor man kan mødes, købe sig en kaffe eller en sodavand, sparre og udveksle ideer og erfaringer og at der herved bliver skabt et socialt rum for disse aftener. Ligeledes at der er en sparringspartner og en given lokalitet at hænge netværket op på, for at sikre fremtidig forankring i en herningensisk kontekst.
Workshops:
De 8 inspirationsworkshops som deltagerne bliver inddraget i er tænkt som en horisontudvidende oplevelse, fremfor en lavpraktisk og teknisk tilgang. Erfaringen er at de unge der arbejder med elektronisk musik sagtens selv kan tilegne sig de lavpraktiske teknikaliteter. Derfor er tanken i nærværende projekt at sørge for at de møder andre som fortæller om deres vej, til mulig inspiration for de unge talenter. Den givende viden, som deltagerne tilegner sig i løbet af disse workshops vil efterfølgende blive præsenteret og videredelt til et offentligt publikum i konteksten af netværksaftnerne, hvor den herningensiske offentlighed kan samles i den elektroniske musiks tegn.
For nuværende er der truffet forhåndsaftale med følgende aktører ift. workshops:
Hoffy Beats
Hoffy Beats arbejder med genren Lofi beats, og har i 2020 udgivet ikke mindre end 120 numre i 2020 og har rundet over 2. mio. afspilninger på Spotify. Han arbejder meget med collab-produktioner med folk fra hele verden. Udover at fortælle om sin måde at producere på, for tæller han også om sit studie på Sonic College Haderslev.
Lydmor
Musiker Jenny Rosander med kunstnernavnet Lydmor er dansk sanger, sangskriver og er producer af elektronisk dancemusik. I forbindelse med musiker Lydmors koncert på Fermaten til oktober 2021, laver hun en workshop og fortæller om sin vej som kunstner, sine arbejdsmetoder, inspirationskilder etc., hvor der herefter er mulighed for at opleve hende live til sin koncert om aftenen.
SoundArt Lab
Besøg på det spritnye SoundArt Lab i Struer, hvor direktør Jakob Kreutzfeld fortæller om deres arbejde, deres residency-forløb, muligheder for at komme i forløb hos dem, samarbejdet med Sound Hub Denmark, Struer Tracks, viser rundt i studierne og meget mere.
Sofie ”Tone” Nielsen
Kunstner og musiker Tone er elektronisk musiker fra Ålborg med flere udgivelser bag sig. Hun har tidlige modtaget Nordjyske Kulturpris, komponeret musik til 4 værket og bygningen på ”Kunsten” i Ålborg, og meget andet. En rendyrket musikalsk og kunstnerisk blæksprutte med et superspændende udtryk og skæve idéer.
BLØM og Tony Andersen
Vi besøger musikproducent Tony Andersens studier, hvor han deler ud af tekniske overvejelser ift. programmer, plug-ins, etc., og hvor han og musiker BLØM ligeledes fortæller om deres måder at gå til sangskrivning og produktion på. Ydermere vil BLØM fortælle om det at opbygge et brand.
Martin Damgaard
Rytmisk musikkonsulent Martin Damgaard giver et crash-course i musikteori for dummies. Her bliver fokus ikke på noder, men hvordan får du dine akkorder/changes til at lyde, som du gerne vil have det, og hvordan man genkalder de forskellige vibes, som kan ligge gemt i forskellige akkordprogressioner.
Claus Nissum
Producer Claus Nissum har produceret for Nik og Jay og er manden bag lyden på nogle af deres allerstørste hits. Claus vil give indsigt i track-produktion og deslige.
Schwarze Fiktion (Søren Raaschou)
Duoen Schwarze Fiktion, bestående af Bo Skjelmose og Søren Raaschou, leverer en medrivende elektronisk musik, der bevæger sig fra fri improvisationsjazz og punkrock til lyden af velsmurt elektropop/rock. Søren Raaschou vil give indsigt i at spille til festivaler, hvordan sceneshow harmonerer med den skabte musik, samt tips og tricks til at komme ud over rampen med egenproduceret musik.
Projektet Connect tiltænkes at knyttes op til en elektronisk musikfestival, som vil blive afviklet på og i samarbejde med Fermaten, hvor de 10 deltagende Connect-musikere vil få mulighed for at spille deres selvproducerede musik, for derved at kunne tilbyde en platform for et interesseret publikum og koncertgængere i Herning.