Nørregade 7D, 7400 Herning
+45 9628 8675

Project details

Projektperiode: 2013 – 2015

Samarbejdspartnere: Jazz Danmark

Støttet af: Statens Kunstfond

Orkestret Grænseløs blev dannet i 2013, hvor Swinging Europe og Jazz Danmark samlede 10 herboende talentfulde musikere med baggrund i 5 forskellige lande: Palæstina, Libanon, Syrien, Tyrkiet og Danmark. Det er oud-spilleren Bilal Irshed, der er mentor for bandet og han vil hele vejen igennem følge bandet.

Musikkens sprog er uden grænser og bandet Grænseløs er dermed et godt eksempel på, hvordan musik kan bygge boer mellem mennesker og kulturer. Projektet gav musikerne mulighed for at udvide deres netværk og komme ud og spille på en række spillesteder i Danmark.

“Grænseløs has been a very interesting project and a great learning proces for both the musicians and for me personally. One of the exciting challenges was to get all the musicians to play together and to create a united sound despite ethnical and musical differences” – Bilal Irshed, mentor for Grænseløs.

I 2015 udvalgte Swinging Europe og Jazz Danmark, i samråd med Bilal Irshed, 3 medlemmer af Grænseløs til at deltage i et personligt mentorforløb, som skulle styrke deres fortsatte musikalske udvikling og deres vej ind i musikbranchen. De 3 musikere var Jamile Alfer, Maher Mahmoud og Chaher Ali Murtada.

I slutningen af august 2015 optog orkestret sin musik i studiet The Village i København og musikken kan findes på sound cloud. Indspilningen er kulminationen på det 2-årige projektforløb.

Bilal Irshed – Palæstina

Instrument: Oud

Bilal er bandleder og mentor for projektet Grænseløs. Han er født og opvokset i landsbyen Daboyya i det nordlige Galilæa i Palæstina. Han flyttede senere til Jerusalem for at studere musik ved Academy for Music and Dance. I 2006 flyttede han til Zanzibar, hvor han arbejdede som musiklærer og kunstnerisk leder ved Dhow Countries Music Academy. Her fik han interesse for at skrive og arrangere musik, udover at være en lærer og performer. Bilal bor i dag i København, hvor han er involveret i forskellige musikprojekter. Udover sine egne to bands, Bilals trio og The fifth String, er han også medlem af Middle Eastern Peace Orchestra.

Læs mere om Bilal på hand hjemmeside: http://www.bilalirshed.com 

Adam Woer – Danmark

Instrument: Tværfløjte

Adam er født og opvokset i Holstebro i det vestlige Danmark. Han har spillet tværfløjte siden han var 11 år. Som ung musiker vandt Adam guldmedaljen i en klassisk musikkonkurrence arrangeret af avisen Berlingske Tidende. Adam har gået på OrkesterEfterskolen i Holstebro og været praktikant ved Aalborg symfoniorkester. I dag er Adam Woer involveret i flere forskellige musikprojekter i Danmark.

Ayman Khattar – Palæstina

Instrument: oud og arabisk violin

Chaher Ali Murtada – Syrien

Instrument: bas

Chaher belv født i Damaskus, Syrien i 1971. Han begyndte at spille både guitar og klaver i en meget tidlig alder. Senere blev han forelsket i bassen og dedikerede al sin tid til at øve og spille herpå. Udover hans tilskyndelse til jazzmusikken er han stærkt påvirket af kendte musikere som Alain Caron, Anthony Jackson, Victor Wooten, Michael Manring og Richard Bona.

Emil Palme – Danmark

Instrument: Mandolin, guitar og saz

Emil spiller mellemøstlig folkemusik, fri improviseret musik, jazz og andre former for verdensmusik (skandinavisk, afrikansk, reggae osv.). Nu studerer  han guitar på Det Rytmiske Musikkonservatorium, hvor han også spiller oud, mandolin og den tyrkiske baglama (saz).

“For mig er musik en måde at udtrykke de følelser, der er umulige at udtrykke i ord. Specielt igennem improvisation føler jeg, at jeg kan nå det højeste udtryksniveau.”

Emil er aktiv i mange forskellige bands og projekter baseret i København, hvor han spiller og komponerer for Boujeloud, Cirklen, Prophet Adam osv.

Jamile Jamal Alfer – Libanon

Instrument: Vokal

Jamilie blev født i Beirut, Libanon i 1987. Hun bor i dag i Asaa i Nordjylland.

“Jeg har altid været musiker. Da jeg var barn, plejede min far at synge arabiske sange for mig, mens jeg forsøgte at følge med på et keyboard med mine utrænede fingre. I mine teenageår opdagede jeg min sangstemme og jeg har oplevet et fantastisk og spændende eventyr i musikkens verden siden da.”

Jamile har uddannet sig til jordemor inden hun i sidste ende besluttede at følge en ordentlig musikuddannelse på det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hendes inspiration i forhold til hendes sange er verden omkring hende, dagligdagens kampe og folk omkring hende. Hendes største inspirationskilder er Billie Holiday og Feyrouz.

Maher Mahmoud – Syrien

Instrument: Oud

Maher blev født i 1986 i Syrien og bor i dag i Randers. Maher studerede ved The Higher Institute of Music i Damaskus, hvor han spillede oud og studerede både klassisk vestlig- og østlig musik. Han har givet mange solokoncerter og mange andre med forskellige bands, der spiller arabisk, klassisk og jazz i forskellige lande i Mellemøsten og Europa. Han udgav sit første album “Mirage” i 2010 i Syrien.

Udover at spille oud komponerer han også musik til Grænseløs.

Mette Marie Jensen Ørnstrup – Danmark

Instrument: Percussion, Davul, darbuka og vokal

Mette Marie blev født i 1984 i Danmark. Hun bor i Aarhus og har boet i Istanbul i 1 1/2 år, hvor hun studerede klassisk, osmannisk sang og makamteori. Tidligere har hun også været i Ghana og hun spiller stadig med den Ghanesiske gruppe ‘African Footprints’.

“For mig handler interkulturelle musikmøder om inspiration og kommunikation. Hvad kan vi sammen? Kan vi spille sammen på en måde, hvor alle føler de får noget positivt ud af mødet? Jeg har udforsket dette spørgsmål i nogle år.”

Saer El-Jaichi – Palæstina

Instrument: Darbuka, arabisk percussion

Saer er dansk-palæstinensisk og blev født i 1980 i Raas al Khayma. Han bor i Tåstrup uden for København, men han er opvokset i Odense. Han er kunstner og tidligere medlem af Middle East Peace Orchestra og Klezmer Zahav.

“Jeg finder musikalsk inspiration i den moderne mellemøstlige darbuka tradition, primært Tony Anka, Ahmet Misirh og Mohammed Zaki”

Bortset fra musikken er en stor del af Saers tid dedikeret til hans PHD i arabisk middelalderfilosofi.

Dogan Sahin – Tyrkiet

Instrument: Kemane og Baglama

Dogan blev født i Istanbul, Tyrkiet i 1965 og har en BA i maskinteknik fra Istanbul Technical University. Han kom til Danmark i 1992 og bor i København. Dogan har taget aftenkurser i musik og baglama-kurser ved tyrkiske musikorganisationer i Tyskland. Senere tog han private kurser i Kemane i Istanbul. Dogan er i sin musik inspireret af tyrkisk baglama virtuoso Arif Sag og tyrkisk folkemusik.