Nørregade 7D, 7400 Herning
+45 51 16 89 95
CVR-nr: 32978665

▪ Melting Pot ▪

Projektperiode: 2013 – 2016

Samarbejdslande: Irland, Belgien, Tyskland, Polen, Luxembourg og Danmark

Melting Pot

Melting Pot var et europæisk initiativ, der blev startet i 2013. Initiativet var et samarbejde mellem 4 partnerlande, Irland, Tyskland, Polen og Danmark, med Swinging Europe som én af aktørerne. Formålet med projektet var at åbne scenen for unge europæiske musikere, der skaber nye kompositioner gennem improvisation og samarbejde på tværs af genrer, kunstarter og æstetisk udgangspunkt.

Der blev afholdt i alt 7 labs og i 2016 kulminerede Melting Pot som en del af den Europæiske Kulturhovedstad i Wroclaw, hvor musikere fra Melting Pot deltog i improvisationer og koncerter rundt om i byen. De tidligere Melting Pot labs har haft deres fokus på improvisation inden for jazz- og verdensmusik, grænsefladen mellem musik og henholdsvis billeder, skulpturer, film, poesi samt lyd som installation. I 2013 deltog Søren Knudsen Lyngsøe på vegne af Swinging Europe og i 2014 deltog både Bilal Irshed og Gorm Askjær. I 2015 deltog Mette Marie Ørnstrup, der er sanger og tidligere medlem af orkestret Grænseløs.

“At deltage i Melting Pot Lab i Wroclaw, Polen var en kæmpe oplevelse. Til prøverne samarbejdede vi, musikergruppen, med en lokal moderne dansetrup, hvor jeg oplevede at kunne bruge mine erfaringer fra tidligere lignende projekter. Jeg fungerede således som én af brobyggerne imellem musikerne og danserne. Det var interessant at møde de andre musikere fra henholdsvis Polen, Luxembourg, Belgien og Tyskland. Musikergruppen havde fra starten et godt musikalsk samarbejde og en god lyd sammen, og jeg oplevede stor respekt for hinandens forskelligheder.” – Mette Marie Jensen Ørnstrup

I 2014 deltog guitarist og komponist Gorm Askjær i Melting Pot. Han beskriver oplevelsen således:

” Jeg ankom til Wroclaw en mandag, hvor jeg mødte de andre deltagere om eftermiddagen. De følgende 2 dage øvede vi primært med de andre musikere, men også med en danser. Det var en blanding af fri improvisation og at spille hinandens kompositioner blandt andet en komposition, som jeg havde lavet specielt til denne lejlighed. Det var interessant at møde de andre musikere fra Polen, Tyskland og Belgien, og vi fik spillet en masse god musik. Projektet har samtidig givet mig gode kontakter fra disse lande – herunder arrangører (festivaler og spillesteder) fra Polen og Belgien. Den afsluttende koncert blev afholdt i Wroclaws Philharmonic Hall og var velbesøgt. Musikken blev ledsaget af en danser og scenografi med lys og skulpturer af en polsk kunstner.     Hvad der var virkelig givende for mig, var prøverne, det sociale, mødet med nye musikere, nye kontakter og nye erfaringer.”

Bilal Irshed deltog i det andet møde, der fandt sted i 2014 i Wroclaw. Han er mentor for det multikulturelle orkester Grænseløs og har erfaringer med at mixe musikalske traditioner og beskriver  værdien i at deltage i Melting Pot som følgende:

” At deltage i Melting Pot projektet har været en stor oplevelse for mig. Øve sessionerne, der førte op til forestillingen var virkelig interessante og det var desuden en proces, som jeg virkelig lærte en del af. For eksempel, i kompositionen ‘ Water and Stone’ skrevet af Kristian Blak – en kombination af skrevet musik og improvisation, der blev kombineret med filmklip fra Færøerne, hvilket skabte en unik og udfordrende musikalsk situation. Det interkulturelle møde med musikere fra forskellige lande og med forskellige musikalske baggrunde var både udfordrende og inspirerende. Kompositionerne og den måde, som komponisterne arbejdede og interagerede med bandet var en ny oplevelse for mig og det gav mig et helt nyt syn på musik. På samme tid kunne jeg se at mit personlige bidrag til projektet var mærkbart, specielt fordi jeg spiller et instrument som sjældent er en del af disse projekter. Jeg føler, at det gav bandet en mere unik lyd. Selve forestillingen fandt sted i Chamber Hall i Wroclaw, hvor der var næsten fuld hus.”

I 2013 repræsenterede Søren Knudsen Lyngsøe Swinging Europe. Søren er lydkunstner og komponist og har blandt andet spillet med det danske big band Blood, Sweat Drum + Bass.